Претрага


Вести
Анкета
Koliko dnevno provodite vremena na društvenim mrežama

više od dva časa
oko dva časa
manje od jednog časa


Резултати
часовник
Календар
Јул 2018
НЕДПОНУТСРЕЧЕТ ПЕТСУБ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031


Бројач посета
Банери
                                                       

     
                                            
Администрација


однос према родитељима

Да ли сте добри према родитељима?

 
Родитељи умеју да буду баш заморни! Дају вам гомилу савета онда кад их ништа нисте питали нити вас уопште занима њихово мишљење, говоре вам шта да радите, како да то урадите, како да се обучете, не допуштају вам да урадите нешто што желите, а терају вас на неке ствари које заиста не желите... Онда, просто вас угњаве својим животним искуством, а ви лепо видите да уз све то искуство и даље праве грешке!
Затим почну захтеви да упишете једну или другу средњу школу (која вас и не занима претерано), ви се буните, а они вас оптуже да сте незахвални и да нимало не поштујете то што су се они жртвовали да бисте ви могли ово или оно, као да сте ви тражили да будете рођени и као да сте тражили и желели све те жртве од њих. Укратко: родитељи, уз сво поштовање, понекад заиста умеју да "сморе".
С друге стране, не може се порећи да вам они (осим у неким, заиста ретким и екстремним случајевима) желе све најбоље. Нема никога ко вам више жели добро од ваших родитеља! То, наравно, не значи да ви треба да живите онако како су они некад желели да живе (сем ако се то и вама допада!). Не значи ни да сте ви дужни да испуњавате њихове неостварене амбиције. Ипак, требало би да их саслушате и да размислите о ономе што вам кажу - о неким стварима ће знати више од вас и бити у стању да вам дају добар савет. Свакако вам тим саветом мисле само добро.
Неки родитељи боље умеју да покажу својој деци колико их воле, а неки то раде мање успешно – но, како сазревате, све боље ћете видети да бити родитељ није нимало лако и бићете склонији да својим родитељима опраштате грешке (да, наравно да их праве, нема људског бића које никад није погрешило - и неке од тих грешака сигурно ће бити и у вези с вама!).
            Зато, покушајте да се мало мање дурите и буните кад родитељи нешто траже од вас или вас нечим "смарају". Уместо тога, скувајте мајци понекад кафу или јој помозите око кућних послова, или идите с татом на утакмицу, у шетњу – видећете да ће их и сасвим мала пажња јако обрадовати (а некако, када су срећни,  мање су склони гунђању и забранама, зар не?).